Ogan Teknik firmasının sunduğu hizmetler ve yeni teknolojiler konusunda Ogan Teknik AŞ Direktörü Kaya Sungur, Teknik Koordinatör Selim Kiper ve Satış-Pazarlama Müdürü Yavuz Demirdiş, MarineDeal News’a özel açıklamalarda bulundu.

Heinzmann firmasının dünyadaki 10 distribütöründen biriyiz” ifadesini kullanan Kaya Sungur, Heinzmann Grubu’na bağlı tüm şirketlerin distribütörü olduklarının altını çizerken sektöre sundukları ürünlerin yakıt tasarrufu ve verimliliği açısından çok ileri bir noktada olduğunu kaydetti.

Heinzmann firmasının temel işi kontrol sistemleri, beyinler, gaz üniteleri gibi yaratıcı ürünler üretmek. Wärtsilä ve Caterpillar gibi dünyanın önde gelen makine üreticilerine sistem ve ürün tedariki sağlanıyor. Biz Ogan Teknik olarak, Heinzmann ürünlerinin yedek parçalarını servisli olarak müşterilerimize sunuyoruz. Ayrıca gemilerdeki dönüşüm ve iyileştirme projelerini oluşturup uyguluyoruz. Örneğin armatör, ana makinesinin üstünde yüksek yakıt sarf eden sistemi değiştirmek istediğinde buradaki iyileştirme operasyonun projesini hazırlayıp gerekli bakım ve değişim çalışmalarını yürütüyoruz. Benzer üniteler enerji üretiminde de kullanıldığı için son dönemde enerji santrallerine yöneldik ve bu bize bir açılım sağladı.”

Servis, bakım ve dönüşüm sağladıkları ürün ve sistemler konusunda bilgiler veren Kaya Sungur, “Gemilerde çift yakıta dönüşüm konusunda bir talep gelmesi halinde bunu gerçekleştirmek için gerekli deneyime ve yeterliliğe sahibiz” diyerek bu konudaki hazırlıklarını uzun süre önce tamamlandığını dile getirdi.

Heinzmann’ın portföyünde çok sayıda ürün ve servis var ve biz bunların hepsini Türkiye’de sağlayabiliyoruz. Elektronik yakıt enjeksiyon konusunda uzman olan Heinzmann kısa süre önce mekanik yakıt enjeksiyon sistemini “common rail” sistemine dönüşümünü başarıyla gerçekleştirdi. Örneğin İsveç Denizcilik Kurumu‘un Baltık Denizi’nde itme-çekme operasyonları yapan Buzkıran Gemisine “Common rail” retrofit (iyileştirme) uygulaması gerçekleştirildi. Bu tip gemilerin yılda 5000 saat çalıştığını varsayarsak bu sistemin yüksek yakıt tasarrufu sayesinde yatırımın geri dönüşünün 2 yıldan az bir sürede olacağını söyleyebiliriz.

“Kötü dizaynları Henizmann ekipmanıyla yeniliyoruz”

Heinzmann’ın son dönemde geliştirdiği ve Türk denizcilik sektörüne çok büyük katkı sağlayacağını düşündüğümüz bir diğer servis de çift yakıt teknolojisine dönüşüm sistemi. Söz konusu dönüştürme işlemi Hollanda’da MTS Arogonon motorlarında gerçekleştirildi ve yüzde 20 dizel – yüzde 80 LNG olarak başarıyla çalışıyor. Bunun dışında Uzak Doğu’da özellikle iç sularda çalışan teknelere 100’den fazla dizelden dizel-LNG çalışmasına dönüştürülme gerçekleştirildi.”

Governor’ ve ‘Actuator’ adlı ürünleriyle gemilerde önemli retrofit uygulamalarını belirten Sungur, Türk armatörlerinin bu ürünlerle ilgili taleplerinden memnun olduklarını kaydetti.

“Sunduğumuz retrofit uygulamalarının gemilere teknik açıdan önemli yetenekler kazandırıyor. Son dönemde yapılan retrofit uygulamalarına; Çin yapımı MAN – Pielstieck motorlu gemilerde Governor sürücü sistemlerinde oluşan arızaların giderilmesi amacıyla UG40 + PGA 58 ve Heinzmann 90 Actuator + Priamos üniteleri kullanılmasını örnek verebilirim. Türkiye’de de Polaris Denizcilik filosundaki 4 adet geminin retrofit uygulamasını gerçekleştirdik.

Ayrıca; MaK 9M43C makinelerin DI Digital Interferance sistemli hız kontrol ünitelerinde yaşanan teknik sıkıntıların ortadan kaldırılması için Regulateurs Europa 1115 hidrolik Guvernor’ları ile retrofit uygulaması hem yurt dışında hem de ülkemizde başarıyla gerçekleştiriliyor. Özellikle tanker ve Ro-Ro’larda yaygın olan bu motor tipi üzerinde yaptığımız bu retrofit ile makinelerin ve dolayısıyla gemilerin daha emniyetli seyir imkanı yaratılıyor. Ogan Teknik tarafından gerçekleştirilmiş olan bu uygulamaların başarılı sonuçları armatörlerimizin bu konudaki taleplerini de hızlandırdı.

Son olarak Chemfleet filosundaki M/T Aksaz C tankerinde bu retrofit uygulamasının başarıyla gerçekleştirildiğini söylemeliyim. Bu uygulamaların başarısı sebebiyle M/T YM Jupiter gemisinde de aynı uygulamanın siparişini aldık.

Özetlemek gerekirse; armatör için sıkıntı yaratan ve yüksek maliyetli dizaynları küçük bir maliyetle Heinzmann ekipmanlarıyla yenileyerek güncelliyoruz. Teknolojiye yatkın hale getiriyoruz.”

“Armatörlük kötü gidince tüm sektör etkileniyor”

Ogan Teknik firmasının Teknik Koordinatörü Selim Kiper, denizcilik sektörünün geçtiği sıkıntılı döneme vurgu yaparak “Navlunların büyük ölçüde düşmesi sebebiyle gemiler running cost’u karşılayamaz hale geldi” diyerek, her şeye rağmen bu piyasa koşullarında ayakta kalmanın zorluğunu aştıklarını belirtti.

“2014’ün ortasından bu yana navlun piyasaları çok kötü durumda. İşletme maliyeti günlük 5000 dolar olan bir geminin geliri günlük 2000-2500 dolar civarında. Armatörün içinde olduğu bu durum tüm endüstriyi etkiliyor. Armatörlerin yakıt giderlerini önemli ölçüde azaltacak olan çift yakıt teknolojisine dönüşüm projelerine başladık ve dünyada birçok gemide uygulama gerçekleştirildi. Ancak Türk armatörü çok zor durumda olduğu için Türkiye’de henüz talep oluşmadı. Piyasa düzeldiğinde yakıt giderini büyük ölçüde azaltan bu uygulamanın büyük talep göreceğini bekliyoruz. Çünkü 14 ayda kendini amorti eden bu sistem, armatörün işletim maliyetini büyük ölçüde düşürüyor.

Common rail sistemi projelendirmenin ardından 10 gün gibi kısa bir süre içinde geminin makine sistemine monte edilerek yüzde 7 oranında yakıt tasarrufu sağlıyor. Gemi yıllık bakımı için tersaneye geldiğinde bu sistem monte ediliyor. Türkiye’deki birçok enerji santralinde bu sistemin uygulamasını yaparak başarılı sonuçlar elde ettik. Enerji sektöründen bu uygulamalarla ilgili yoğun bir talep var. Heinzmann ekipmanları özellikle Çin inşa gemilerde büyük kazanımlar sağlıyor. Çünkü o gemilerde çoğunlukla kalitesiz ve taklit ekipmanlar kullanıldığı için Heinzmann ekipmanlarının dönüşüm ve iyileştirme yeteneği ile gemilerde bakım maliyetini azaltarak ömrü uzatıyor. Biz organizasyonumuzu geleceğe yönelik yaptık. Tüm teknolojilerin Türkiye’de oluşturabilmesi için tüm altyapımızı hazırladık. Hizmet vermekten de son derece memnunuz.”

“Büyük projelere hazırız”

Ogan Teknik Satış ve Pazarlama Müdürü Yavuz Demirdiş “Hizmet sunduğumuz sektörleri genişletmek bize güç katıyor” ifadesini kullanırken geçen yıl yaptıkları altyapı çalışmaları sayesinde 2015’in iyi başladığının altını çizdi. “Bizim hedefimiz; eski kötü dizayn makineleri iyileştirerek güncellemek. Yeni makinelerin de bakım işlerini yapmak. Enerji sektörü bize birçok farklı projenin kapılarını açarak önemli bir iş yoğunluğu oluşturdu. Buradan aldığımız güçle daha büyük projelere de hazır hale geldik. Önümüzdeki dönemin çok daha yoğun geçeceğine inanıyorum. Çünkü herkes kullandığı makineyi düşük maliyetle iyileştirmek ister.”