Bünyesinde 10’u mühendis 24’ü teknik ekipten oluşan 34 kişilik bir kadro barındıran Heinzmann’ın Türkiye temsilcisi Ogan Teknik, sektörde kısa sürede adından sıkça söz ettirir hale geldi. Özellikle firmalara sağladığı klas onaylı ürünler ve sunduğu hızlı ve sonuç odaklı hizmetlerle sektörde aranan firmalardan biri konumunda.
Dünyaca ünlü Alman menşeli Heinzmann’ın Türkiye’deki tek yetkili distribütörü olan Ogan Teknik, denizcilik ve enerji firmalarının çözüm ortağı olmak için yola çıkmış ve bu anlamda çok hızlı büyüyerek önemli adımlar atmış bir firma. Özellikle üzerinde çalıştıkları ve uygulamalarını yaptıkları gemilerde çift yakıt sistemi dönüşüm projeleriyle firmalara yakıt tasarrufu konusunda önemli katkılar sağlıyorlar. Bu konuda firma politikalarını açıklayan Ogan Teknik Satış ve Pazarlama Müdürü Yavuz Demirdiş , firma olarak bünyelerinde birçok proje üzerinde çalıştıklarını ama bunlar içinde en çok önem verdikleri projelerden birinin çift yakıt sistemi dönüşüm projesi olduğunu kaydetti. Demirdiş , “Bünyemizde farklı proje çalışmaları var. Bunlardan biri de gemilerde çift yakıt sistemleridir. MDO veya HFO ile çalışan herhangi bir dizel motoru, motora dokunmadan doğalgaz (LNG) + dizel yakıtla çalışan bir makine haline dönüştürebiliyoruz. Yüzde 15-20’lere varan bir yakıt tasarrufu sağlayan bu sistemi uyguluyoruz. Burada önemli bir yol aldık. Türkiye’nin en büyük feribot firmalarıyla çalıştık. Projelerimizi hazırladık. Fakat son zamanlarda yaşanan yakıt fiyatlarındaki düşüşlerden sonra yatırımın geri dönüş süreleri uzadı. Şu an bizim için devam eden ve en heyecanlı olduğumuz projelerden biridir. Bu proje SECA/ECA trafikleri yoğun olan gemiler için çok önemlidir. Biz 2015-2016 gibi politikalarının devreye gireceğini düşünüyorduk ama bu politikalar ertelendi. Şu anda bu dönüşümün ilk ayaklarından biri olan “common rail” (motorun her silindiri başına elektronik ateşleyici ekleme) çözümünü sunuyoruz eski motorlar için. Burada da %10lara varan bir verim artışını daha az maliyetle sunabiliyoruz. Biz çift yakıt projelerine geçmek için hazırız. Tanıtımlarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’de tek yetkili temsilci

Türkiye’de Alman Heinzmann firmasının tek distribütörü olduklarını söyleyen Demirdiş, “Heinzmann, Gaz ve dizel motorlarının en önemli ünitesi olan dijital kontrol, aktuatör ve guvernör üretimi konusunda uzmanlaşan ve dünyanın en önemli motor üreticileri ile OEM bazında çözüm ortağı olarak çalışan bir firma, daha çok Ar-Ge olarak işe başlayıp, yedek parça temin edip, bunun da satış sonrası servis ve bakım çalışmalarıyla dünyanın bir çok bölgesine dağılmış durumda. Biz de bu grup içerisinde kendi uzmanlık alanımıza giren deniz ve kara ekipmanlarında bütün ünitelere servis veriyoruz ve yenilerini temin ediyoruz. Bir hız kontrol ünitesi gerekli olduğunda denizcilerin gidebileceği 3-4 firma vardır. Bunlardan biri de Heinzmann’dır” dedi.

“Geniş bir ürün yelpazemiz var”

Heinzmann Grubu’nun bir motor kontrol sistemleri üreticisi olduğunu ifade eden Demirdiş, “Biz de Türkiye distribütörü olarak yaklaşık 2 yıldır çalışıyoruz. Çok geniş bir ürün yelpazesine sahip dizel ve gaz motorlarının çıplak motor dışında kalan bütün sistemleri, elektronik kontrol sistemleri, gaz alma, ateşleme, yanma, vuruntu kontrol sitemleri gibi dış ekipman sistemleri üretiyor. Dünyanın en büyük motor firmalarına yedek parça hizmeti sağlıyor. Heinzmann Grubu’nda deniz tarafında Hollandalı Regulateurs Europa grubu var. Bu daha çok hem hidrolik hem de elektronik gemi guvernörleri üretiyor. Bu firma ile çok büyük bir çalışma alanımız var. Armatörler, tersaneler, acenteler ve denizcilik firmaları bizim başlıca müşterilerimiz” şeklinde konuştu.

“Dünya’da 20 ülkede var”

Heinzmann’ın Türkiye dışında dünya çapında yaklaşık 20’ye yakın distribütörlüğünün olduğu söyleyen Yavuz Demirdiş, ”Bunların bir kısmı Heinzmann’ın kendi ortaklığıyla kurduğu firmalar, bir kısmı da bizim gibi distribütörlükler şeklinde bir yapılanması var. Şu anda eski Türki cumhuriyetlerle çalışıyoruz. Heinzmann’ın distribütörlüğü bulunmayan komşu ülkelerle çalışmalarımızı yürütüyoruz. İngiltere’de gaz türbini üzerine uzmanlaşmış firması var (Heinzmann UK). Avustralya’da buhar türbini üzerine çalışıyorlar. Data Process firması Norveç’te marine otomasyon ve panelleri üzerine uzmanlaşmış. CPK Automotive firması gemilerde kuru filtreleme yapan bir sistem geliştiriyorlar. Biz bu grubu tümüyle temsil ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Satış yanında servis hizmeti”

Heinzmann’ın rakiplerine kıyasla en büyük avantajının ürün satışının yanında servis ve bakım hizmeti de verebilmeleri olduğunu vurgulayan Demirdiş, “Dünyada en büyük rakipleri ve onların yerel temsilcileri çoğu yedek parçasını veya servis hizmetini makine üreticisi üzerinden yapmakta. Ama Heinzmann kendi ürettiği ürünlerin tamamına garanti veriyor. Yedek parça sağlıyor hem de sahada servisi hizmetini kendisi veriyor. Müşterilerin diğer markalardan tedarik edemediği parçaları da Heinzmann sunuyor. Biz hem gemi üzerinde hem atölyemizde hizmet veriyoruz. 12 bin saat garanti sunuyoruz. Ürünlerimiz klas onaylı. Her zaman yetkili servisten hizmet almanın ayrıcalıklarını müşterimize yaşatıyoruz” ifadesini kullandı.

“Çalıştığımız bütün firmalar bizden memnun”

Heinzamann’ın bünyesinde çok farklı firmalar olduğunu belirten Demirdiş, “Firma bütün bir masayı doldurmuş durumda. Bir taraf türbine bakarken, bir taraf motor kontrol sistemine bakıyor. Bir taraf guvernörlere ve aktüatörlere bakarken diğer taraf dijital kontrollere bakıyor. Biz bünyemizdeki bütün bu birimlerle motor çözümü sağlıyoruz. Heiznmann ürünleri kullanan bütün motorlara doğrudan yedek parça ve bakım hizmeti verebiliyoruz. Heiznmann ürünü kullanmayan motorlarda da retrofit dediğimiz çalışmayı yaparak Heinzmann ürünlerini kullanabiliyoruz. Heinzmann ürünü olmayan motorlarda genelde başta birkaç parça değişikliğinden sonra müşterinin isteğiyle retrofit yaparak tüm parçaları bizim ürünlerimizle değiştiriyoruz. Bu da ürünlerimizin uzun vadede sorunsuz ve verimli çalışmasının bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Şu ana kadar çalıştığımız bütün müşterilerimiz memnun kalmış ve bizimle çalışmaya devam etmekteler. Özellikle Heinzmann’dan gelen talepler doğrultusunda, bizim ekibin tecrübesiyle dünyanın her yerine personel gönderebiliyoruz. Türkiye’de olmasında zaten sorun yok. Aynı gün müdahale edebiliyoruz” şeklinde konuştu.

“Tersanelerle çalışıyoruz”

Türkiye’deki birçok büyük tersaneyle çalıştıklarını ifade eden Demirdiş, “Yıllık bakım anlaşmalarımız yapılmış durumda. O noktada gönlümüz rahat. Amacımız Türk firmalarıyla çalışmalarımızı daha da artırmak, yerli firmalarımız ile çalışmak bir öncelik bizim için. Bu konuda onlara fayda sağlamak için bütün imkânlarımızı da sunuyoruz” dedi.

2015 yılında özellikle Türkiye’de bir servis hizmet sağlayıcısı olmayı hedeflerinin olduğunu söyleyen Demirdiş, “Bizimle çalışan tüm şirketler için bizim onların bir servis hizmet sağlayıcısı olduğumuzu bilmeleri ve akla ilk gelen firma olarak yer almak istiyoruz. Bu konuda çok iyiyiz. Bunun onayını ana firmamızdan almaktan da çok mutluyuz. Mesela Hollanda ekibi eğitimlerini bizden alıyorlar. İşimizi iyi yapıyoruz ve çalıştığımız firmalar da bunu görüyor” şeklinde konuştu.

Cengiz Tepebaş – 7DENİZ